Kombinatoryka
PiDzej: Ile jest nieujemnych całkowitoliczbowych rozwiązań równania
x1+x2+x3+x4=20
spełniające warunki
x1,x2≤4 x3,x4≤8.
28 maj 18:44
28 maj 20:41
jc:
x1 + x2 = 4,5,6,7,8 w każdym przypadku mamy 5 możliwości
x3+x4 = 16,15,14,13,12 mamy kolejno 1,2,3,4,5 możliwości
razem 5(1+2+3+4+5) = 75
28 maj 20:51
Pytający:
jc:
x1+x2 = 4,5,6,7,8 mamy kolejno 5,4,3,2,1 możliwości
x3+x4, jak napisałeś
razem 5*1+4*2+3*3+2*4+1*5=35 możliwości
28 maj 21:19
jc: Masz rację
28 maj 21:34
Mila:
Liczyłam metodą wyłączeń i mam wynik 35.
Z funkcji tworzących też 35.
28 maj 21:35
jc: Ale najprościej jest policzyć sumę: 5*1+4*2+3*3+2*4+1*5=35 (21:19).
28 maj 21:49
Mila:
Właśnie miałam to napisać.
28 maj 21:54
Mila:
Dwie metody, które wymieniłam wcześniej są pracochłonne. ( Robiłam dla treningu)
28 maj 21:56