liczby parzyste
ewa: ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych w których obie cyfry sa parzyste

wg mnie jest ich 16...
ale w odp pisza 20..
wiec teraz juz nie wiem czy np 20, 40 tez zaliczac w to poniewaz czy 0 jest parzyste
25 sty 13:06
ewa: moglby mi ktos pomoc
25 sty 13:21
Roman: Korzystamy z kombinatorycznej zasady mnożenia oraz dodawania:
Mamy do dyspozycji cyfry {0,2,4,6,8} które umieszczamy na dwóch miejscach a i b:
a−miejsce dla cyfry która będzie oznaczała liczbę dziesiątek;
b−miejsce dla cyfry która będzie oznaczała liczbę jedności.
W miejsce a możemy umieścić wszystko z wyjątkiem cyfry 0 czyli __4__ możliwości.
W miejsce b możemy umieścić już dowolne cyfry z podanego zbioru czyli __5__ możliwości, bo nie
jest nigdzie napisane że cyfry w liczbie nie mogą się powtarzać.
Wynik 4*5=20.
Ps. Gdyby w zadaniu było założenie że cyfry nie mogą się powtarzać wtedy wynik byłby 4*4=16.
25 sty 13:21
Bogdan:
W każdej dziesiątce liczb dwucyfrowych o parzystych cyfrach jest 5 liczb:
w pierwszej dziesiątce: 20, 22, 24, 26, 28,
w drugiej: 40, 42, 44, 46, 48,
itd.
Ile jest takich dziesiątek liczb?
Inny sposób. Mamy zbiór cyfr C = {0, 2, 4, 6, 8}, trzeba je ustawić na dwóch miejscach.
Ile cyfr może stanąć na pierwszym miejscu (pierwsze miejsce odpowiada cyfrze dziesiątek liczby
dwucyfrowej)?
Ile cyfr może stanąć na drugim miejscu (drugie miejsce odpowiada cyfrze jedności liczby
dwucyfrowej)?
25 sty 13:29
ewa: aha... czyli 20 40 itd rowniez bierze sie pod uwage... o to mi chodzilo

dziekuje
25 sty 13:36