Oblicz sumę ciagu
beti19: Proszę pomócie mi ruszyć z zadaniem:
Oblicz sumę ciągu 1+4+16+64+............16384
a2/a1 = q − czyli wiem ze to ciag geometryczny
41 = 4
a1 = 1
an = 16384
28 maj 18:03
Jolanta: Wzór na sume ?
28 maj 18:06
Jolanta: wzór na n−ty wyraz ciagu ?
28 maj 18:07
Jolanta: Co jest beti19,nie znasz wzorów?
28 maj 18:23
piotr:
n=log
4(16384)+1 = 8
28 maj 18:26
Mila:
a
n=a
1*q
n−1
16384=4
n−1
4
7=4
n−1
n−1=7
n=8
28 maj 18:27
Jolanta: Wzór na sume Sn = Piotr napisał
an=a1*gn−1
n wyobraz sobie jako piłkarza stojacego w kolejce ,ten jest pierwszy n=1 ,tamten drugi n=2
an to numer na jego koszulce
w Twoim zadaniu pierwszy ma numer 1,drugi ma 4 a trzeci 16,ostatni na koszulce ma 16384
Najpierw masz policzyc jako ktory stoi czyli n=? an=16384
jasne?
28 maj 18:33
beti19: bardzo Wam wszystkim dziękuję @Jolanta − ja znam wszystkie wzory − bo tez są w tablicach
@Mila nie rozumiem tylko od pewnego momentu jak obliczyć n
do wzoru a
n=a
1*q
n−1 − umiem podstawić tylko już nie wiem skąd wzięłaś:
16384 = 4
4−1
47= 4n−1 − chodzi mi o ta linijkę w jaki sposób liczymy że 16384 to 4
7 
?
n−1 = 7
n=8
właśnie w takich zadaniach mam problem w jaki sposób obliczyć "n−ty" wyraz ciągu
proszę wyjaśnijcie mi to jaśniej .......
28 maj 19:38
Liczby R: Sokro iloraz q=4 to zauwaz ze 16384 musi byc potega 4
bo 4=41
16= 42
64= 43
to 16384= 4n (bierzemy kalkulator i widzimy ze 16384= 47
Czy cos jeszcze wyjasnic?
28 maj 19:53
Liczby R: Ale i tez pierwszy wyraz jest potega 4 bo 1=4o
28 maj 20:02
Mila:
an=a1*qn−1⇔
16384=1*4n−1
16384=4n−1
16384 dzielę przez 4
16384||4
4096 ||4
1024 ||4
256 ||4
64 ||4
16 ||4
4 ||4
1
−−−−−
16384=47=4n−1
7=n−1
n=8
28 maj 20:02
beti19: Bardzo dziękuję @Liczby R oraz @Mila − jesteście bardzo pomocni
28 maj 21:00
Mila:
28 maj 22:00