Różniczka zupełna
Michał: Korzystając z równości przybliżonej Δf ≈ df obliczyć przybliżone wartości danych wyrażeń:
a) 0,971,05
b) 3√1,985+2,035
proszę o pomoc z tymi przykładami...
28 maj 17:45
Adamm: f(x; y)=xy
fx=y*xy−1
fy=xy*lnx
0,971,05=f(1−0,03; 1+0,05)≈f(1; 1)+fx(1; 1)*(−0,03)+fy(1; 1)*(0,05)=
=0,97
28 maj 17:55
Adamm: dla drugiego przykładu wziąłbym funkcję
f(x; y)=3√x5+y5
28 maj 17:59
Michał: Rozumiem, przy drugim przykładzie też robiłem wg tej funkcji ale coś nie wychodzi...mógłbyś
rozpisać?
28 maj 18:40
Michał: OK Już chyba wiem
28 maj 18:48