Liczy r
Liczby R: Udowodnij ze dla kazdej liczby calkowitej n jest albo 9|n2 albo n daje z dzielenia przez 3
reszte 1
Wskazowka . Rozpatrz liczby n postaci 3k, 3k+1 3k+3
czy dlatego mam rozpatrzyc takie liczby bo mam napisane ze jest dzielenie przez 3?
28 maj 17:29
Liczby R: 3k+2 ma byc
(3k)2= 9k2 jest podzielna przez 9
(3k+1)2= 9k2+6k+1= 3(3k2+2k)+1
(3k+2)2= 9k2+12k+4=jak to zapisac ?
28 maj 17:35
Adamm: chyba n2 daje resztę 1?
28 maj 17:36
Liczby R: Tak n2
28 maj 17:39
Adamm: no to oddzielasz 1 od reszty, i wyciągasz 3 przed nawias
28 maj 17:40
Adamm: reszta nie została tutaj użyta jako reszta z dzielenia
28 maj 17:41
Liczby R: To jak od 4 odziele 1 to zostanie 3
9k2+12k+3+1= 3(3k2+4k+1)+1 dobrze zrobilem ?
28 maj 17:42
Adamm: no oczywiście że dobrze
28 maj 17:43
Adamm: zazwyczaj jeszcze trzeba umieścić jakiś komentarz
"3k2+4k+1 należy do całkowitych"
28 maj 17:44
Liczby R: To dobrze . dzieki
28 maj 17:44