problem z dziedzina ln
Bartek: problem z dziedziną ln
Dziedzina

mam taka funkcję
f(x)= ln
4x + 2ln
2x
a dziedzina to jest zbiór liczb |R + ?
drugi przykład
nie mam zielonego pojecia jaka ma byc tu dziedzina
jedyne co mi przychodzi do głowy to
lnx≠0 , |R +
25 sty 13:05
Roman: W pierwszym przypadku tak jak napisałeś dziedziną jest R+
W drugim mamy 2 założenia:
1) x>0 , wynika to z tego, że logarytmujemy liczbę x
2) lnx≠0, wynika to z faktu, że lnx jest w mianowniku
lnx=0 ⇔ x=e (e−podstawa logarytmu naturalnego jest równa liczbie Nepera e≈2,71..)
Odpowiedź: x∊(0;e)∪(e;+∞)
25 sty 13:28
Bartek: dzieki wielkie
25 sty 13:41
anon: zawsze slaby z matemartki bylem ale wydawalo mi sie ze ln 1 = 0 ... a ln e = 1
Df = (0 ; 1) ∪ (1 +∞)
13 gru 13:53
nikt ważny: anon podał dobrą odpowiedź.
5 sty 16:21
boncuska:
oblicz asymptote pozioma wyrażenia:
lim lnx√x
x→+∞
16 gru 12:55