Uzasadnij, że DE ⊥ CB oraz, że |DE| = 1/ 2 |CB|.
matfizw: W trójkącie ABC o kątach <) C = 60◦
, <) B = 45◦ poprowadzono wysokość
CD. Punkt D połączono odcinkiem ze środkiem E boku CB.
Uzasadnij, że DE ⊥ CB oraz, że |DE| = 1/2 |CB|.
28 maj 15:14
'Leszek: Zrob koniecznie rysunek ,wowczas :
Kat CAB = 75°, kat ACD= 15° , kat DCB = 45°
Czyli Δ CDB jest prostokatny rownoramienny , CD = DB , odcinek CD jest srodkowa do boku
BC , jest jednoczesnie wysokoscia tego Δ CDB , czyli DE prostopadle do CB i DE= 0,5 CB
28 maj 15:29
Eta:

Objaśnione przez
Leszek
28 maj 15:41
'Leszek: Dzieki Eta , ja korzystam z komorki , wiec niewygodnie mi jest robic rysunki !
28 maj 15:49