wielomiany
izka: Dany jest wielomian w(x)= x3+ax+6. wyznacz wartość parametru tak aby wielomian w(x) miał
pierwiastek równy 2
28 maj 13:23
dociekliwy:
W(2) = 0
28 maj 13:28
izka: Ale pomożesz mi to rozwiązać?
28 maj 13:32
dociekliwy:
Podstaw za x liczbę 2
28 maj 13:33
izka: w(x)=x3+ax+6
W(x)=0
23+2a+6=0
8+2a+6=0
2a+14=0
2a+14
a=7
I coś jeszcze trzeba liczyć czy to wgl jest źle?
28 maj 13:38
dociekliwy:
2a = − 24
a = −7
28 maj 13:42
dociekliwy:
2a = − 14
28 maj 13:44
izka: A no bo zmienia się znak
A wiesz jak się liczy to..?
Wyznacz wymierne pierwiastki wielomianu W(x)=x4=4x2−5
28 maj 13:47
dociekliwy:
Podstaw: t = x2 i t≥0
28 maj 13:48