Rozwiąż równanie
Michał: Rozwiąż równanie
2x−1x+5=x+1
28 maj 13:18
dociekliwy:
x + 5 ≠ 0
2x − 1 = (x + 5)(x + 1)
28 maj 13:31
Michał: Dalej będzie:
2x−1 ≠ 0 i (x+5) ≠ 0 i (x+1) ≠ 0 i to wyliczyć tak?
28 maj 13:34
dociekliwy:
Nie...wymnóż prawą stronę.
28 maj 13:37
Michał: Nie wiem czy liczę dobrze ale wychodzi mi ujemna delta, tak powinno wyjść? Wybacz, ale nie było
mnie na tym temacie i stąd te braki
28 maj 13:50
dociekliwy:
Pokaż obliczenia.
28 maj 13:59
Michał: 2x−1 = (x+5)(x+1)
2x −1 = x2+x+5x+5
2x −x2−x−5x = 6
−x2 −4x − 6 = 0
Δ = 16 − 24
Δ = −8
28 maj 14:03
mat: tak, nie ma rozwiązania
28 maj 14:06
dociekliwy:
Dobrze....brak rozwiązań.
28 maj 14:06
Michał: Okej, dzięki za pomoc
28 maj 14:09
Michał: Cii
28 maj 14:09