Wyznacz ekstreme funckji (Czy dobrze to zrobilem?)
matfunkcja: Wyznacz ekstreme funkcji f(x)= x4−6x2+8x+1
Czy dobrze to zrobilem?
Rozwiązanie:
Df=R
f'(x)=4x3−12x+8
Df'=R
f'(x)=0 <=> 4x3−12x+8=0
Teraz delta:
122−4*4*8=16
Pierwiastek z delty = 4
x1= −(−12)+42*4= 168 = 42
x2= −(−12)−42*4 = 12−48 = 88 =1
i tutaj jest problem bo x1 i x2 wyszły mi dodatnie liczby a jedna z nich chyba powinna być
ujemna prawda?
28 maj 12:52
dociekliwy:
To jest równanie 3 stopnia.
28 maj 13:25
dociekliwy:
Najpierw podziel ten wielomian przez x − 1.
28 maj 13:26
matfunkcja: dlaczego przez x−1?
a nie lepiej podzielic f'(x)=4x3−12x+8 przez 4?
28 maj 13:47
mat: tak
f'(x)=4x3−12x+8=4(x3−3x+2)
a teraz podziel x3−3x+2 przez (x−1) (bo 1 jest pierwiastekiem)
dostaniesz f'(x)=4(x−1)*COŚ
28 maj 13:50