Nierówność
Pati: Dwusieczna kąta zewnętrznego przy wierzchołku C trójkąta ABC przecina prostą AB w punkcie D.
Niech |AC|=b, |BC|=a, |CD|=d i b>a.
Wykaż, że d< 2abb−a
28 maj 12:26
Eta:

1/ rysunek
2/ γ= 180
o−2α ⇒ sinγ= sin2α = 2sinα*cosα , α∊(0,90
o) to cosα∊(0,1)
3/ γ+α= 180
o−α ⇒ sin(γ+α)=sinα
4/ b>a
P(ΔACD)=P(ΔABC)+P(ΔBCD)
1 | | 1 | | 1 | |
| *bd*sin(γ+α)= |
| ba*sinγ+ |
| ad*sinα |
2 | | 2 | | 2 | |
bdsinα=2absinαcosα+adsinα / :sinα≠0
| 2ab | |
bd =2abcosα+ad ⇒ d(b−a)=2ab*cosα ⇒ d= |
| *cosα i cosα∊(0,1) |
| b−a | |
============
c.n.w.
28 maj 13:43