kombinatoryka
Maryla27: A n B to dwa zdarzenia.
P (A) = 0,25, P (B) = 0,5 , P (A i B) = 0,15.
Jaka jest wartość P (A U B)?
Nie radzę sobie. Proszę o pomoc.
28 maj 11:50
Maryla27: poprawka P(A n B)=0.15
28 maj 11:51
Eta:
Co tu jest trudnego?
Podstawić do wzoru:
P(AUB)=P(A)+P(B) −P(A∩B)
P(AUB)=0,75−0,15=0,6
i po ptokach
28 maj 12:03
Maryla27: Dziękuję bardzo.

A po co jest |AnB| = 2?
Próbowałam to policzyć, ale wychodzą mi zdarzenia w ułamkach.
28 maj 12:11
Maryla27: Już nie mam ułamków. Dziękuję.
28 maj 12:13
Eta:
28 maj 12:14