rozkład normalny
ww: W pewnej populacji wzrost jest zmienną losową o rozkłądzie normalnym N(μ,σ) o parametrach
μ=170cm i σ=20
natomiast obwód w pasie jest zmienna losową o rozkładzie normalnym o parametrach μ=60 i σ=10.
Zakładając, że obwód w pasie
jest niezależny od wzo\rostu obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba będzie wyższa
niż 184cm i będzie miała co najmniej
62cm obwodu w pasie.
Chciałam zapytać czy znak mniejszy, a mniejszy równy odczytuje się tak samo z tablic bo po
obliczeniu
wszystkiego wychodzi mi
P(A)= (1−P(Y<=0,7))*(1−P(Y<0,2))
i nie wiem jak to odczytać z tablic
28 maj 11:43
Pytający:
Tak, dla zmiennej losowej typu ciągłego P(X<a)=P(X≤a).
P(X<a)=P(X≤a)−P(X=a), ale P(X=a)=P(a≤X≤a)=F(a)−F(a)=0, gdzie F to dystrybuanta
28 maj 13:00