calki
calka: Rozwiazac rownanie 3ux+5uy=0 z war. pocz. u(0,y)=y3.
u(x,y)=f(3y−5x).
u(0,y)=f(3y)=y3.
I co dalej zrobic?
28 maj 08:31
jc: Przecież już masz wynik: u(x,y)=f(3x−5y)=f( 3 (x−5y/3) ) = (x−5y/3)
3.
Ponieważ połowa pytających nie pamięta, jaka jest kolejność działań
| | 5 | |
wynik zapiszę inaczej: f=(x− |
| y)3. |
| | 3 | |
28 maj 09:20
calka: Tam chyba powinno byc u(x,y)=f(3y−5x).
| | (3y−5x)3 | |
Mozna jeszcze zapisac u(x,y)= |
| . |
| | 27 | |
A jak uzasadnic, ze to rozwiazanie musi byc stale na tej charakterystyce? No, bo 3y−5x=C jest
charakterystyka tego rownania. A czy sa jakies inne jeszcze charakterystyki?
28 maj 13:43
jc: Masz rację.
f(t)=t3 /27, u(x,y)=f(3y−5x)=(3y−5x)3 /27
28 maj 14:07
jc: Załóżmy, że y=y(x) jest poziomicą funkcji u.
0 = (d/dx) u(x,y(x)) = ux + uy y'
Wiemy, że 3ux + 5uy=0.
Stąd y' = − ux/uy = 5/3, a więc y = 5/3 x + stała.
28 maj 14:25
calka:
| | 5 | |
Czyli charakterystyki tego rownania to krzywe postaci y= |
| x+C, C∊R (sa to funkcje |
| | 3 | |
liniowe).
Rozwiazanie ogolne jest postaci u(x,y)=f(3y−5x).
| | (3y−5x)3 | |
Rozwiazanie szczegolne spelniajace warunek u(0,y)=y3 jest postaci u(x,y)= |
| . |
| | 27 | |
Ale dlaczego to rozwiazanie ma byc stale na tych charakterystykach to nie wiem?
28 maj 15:07
calka: ?
28 maj 21:55