zbiór wartości funkcji
pikolo: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = sinx + cosx
sinx+ cosx=√2(√22 sinx + √22cosx)= √2(sinxcos π/4+ cos x sin π/4)= √2 sin(x+π/4)
Zatem zbiorem wartości funkcji f jest przedział <−√2;√2>
27 maj 21:50
pikolo: Jak widać to jest rozwiązane bo był to przykład w książce tylko problem tkwi w tym że tego nie
rozumiem
27 maj 21:51
pikolo: A mam do rozwiązania podpunkt z tego przykładu jeszcze
27 maj 21:52
pikolo: Idąc od tyłu rozumiem że jest tam wzór na : sinus sumy kątów ale reszty nie rozumiem
27 maj 21:53
Adamm: reszty czyli czego dokładnie?
27 maj 22:01
pikolo: Dokładnie to tego 3 zapisu bo w tym drugim to wydaje mi się że po prostu sinus i cosinuc są
pomnożone razy dwa a √2 jest wyłączony przed nawias i to po wymnożeniu by się skróciło
27 maj 22:11
pikolo: A nie wiem jak √2\2 sinx+ √2/2cos x mógł dać to w trzecim równaniu działanie ( to w nawiasie)
27 maj 22:13
utem:
Zastosowano przekształcenie, aby skorzystać z wzoru :
sin(x+y)=sinx cos y +cosx *sin x
27 maj 22:16
pikolo: To jest sama końcówka a mi chodzi jak z drugiego działania powstało trzecie ?
27 maj 22:20
utem:
II sposób:
| | π | | | | | |
sinx+cosx=sinx+sin( |
| −x)=2*sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | | π | |
=2*sin |
| *cos(x− |
| )=2* |
| *cos(x− |
| )⇔ |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Zw
f=<−
√2,
√2>
27 maj 22:21
Liczby R: druga linijka posta utem
Dlaczego jest cos(x−π/4) skoro x−(π/2)/2= −π/4?
28 maj 09:54
Liczby R: skoro (x−(π/2)+x)/2= −π/4
28 maj 09:56
pikolo: Bardziej chodziło mi o wytłumaczenie tego :sinx+ cosx=√2(√22 sinx + √22cosx)=
√2(sinxcos π4+ cos x sin π4)= √2 sin(x+π4)
A mienowicie trzech pierwszych działań :sinx+ cosx=√2(√22 sinx + √22cosx)=
√2(sinxcos π4+ cos x sin π4)
Bo ostateczny wynik powstał ze wzoru na sumę sinusów kątów sinαcosβ+cosαsinβ= sin (α+β)
28 maj 10:40
pikolo: Jakby mógł ktoś dać komentarz do każdego punktu co zostało wykonane za działanie:
1.sinx+ cosx=√2(√22 sinx + √22cosx)
2.√2(√22 sinx + √22cosx)= √2(sinxcos π4+ cos x sin π4)
3.√2(sinxcos π4+ cos x sin π4)= √2 sin(x+π4)
Punkt 3. Rozumiem bo jest to wzór sinαcosβ+ cosαsinβ =sin ( α+β)
28 maj 11:16
Eta:
zatem
| | √2 | | √2 | |
sinx+cosx= 1*sinx+1*cosx= √2* |
| *sinx+√2* |
| *cosx= |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | | π | | π | |
=√2( |
| sinx+ |
| *cosx) = √2(cos |
| *sinx+sin |
| *cosx= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
ZW=<−
√2,
√2>
i po ptokach
28 maj 12:12
pikolo: Dziękuję

)), dopiero teraz po tak dokładnym rozpisaniu wszystko stało się jasne
Przedtem mnożąc √2*
√22 nie wiem jakim cudem zakładałem że wychodzi
12, a w tym drugim
nie mogłem wpaść na to że
√22 = cos
π4
28 maj 14:19
Liczby R: A moja watpliwosc moglby ktos wyjasnic?
28 maj 16:20
Adamm: (x−π/2+x)/2≠−π/4
28 maj 16:23
Liczby R:
28 maj 16:25
28 maj 18:33
Liczby R: zgadza sie , ale ja tam widzialem x−x stad nieporozumienie
28 maj 18:35