Funkcja homograficzna z parametrem
Marcin: | | mx+25x+75 | |
Dla jakiego parametru m zbiorem wartości funkcji |
| jest zbiór R − {−2} |
| | x+3m+m2 | |
27 maj 19:40
Marcin: Czy odpowiedź to będzie dla m=−2?
27 maj 19:41
dociekliwy:
Funkcja musi mieć asymptotę poziomą: y = −2
27 maj 19:49
Adamm: m=−27
27 maj 19:50
Marcin: Jak do tego dojść?
27 maj 19:54
Adamm: dzielisz przez x licznik i mianownik i liczysz granicę w ∞
27 maj 21:04
dociekliwy:
No nie do końca...w + ∞ i w − ∞.
27 maj 22:09
utem:
| | x*(m+25)+75 | |
lim x→∞ |
| =m+25 |
| | x+3m+m2 | |
m+25=−2
m=−27
spr.
| | −2x+75 | | −2x+75 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | x+3*(−27)+(−27)2 | | x−81+729 | |
| | −2x+75 | −2x+1296−1296+75 | |
f(x)= |
|
| = |
| | x+648 | x+648 | |
27 maj 22:40
Marcin: A jest możliwe zrobienie tego bez granic? Jeszcze tego nie miałem...
27 maj 22:50
mat: | | ax+b | |
To jest funkcja homograficzna (typu f(x)= |
| ) |
| | cx+d | |
a=m+25
b=75
c=1
d=3m+m
2
| | a | |
Taka funkcja nie przyjmuje wartości |
| |
| | c | |
| | a | |
W naszym przypadku ma więc być |
| =−2 |
| | c | |
m+25=−2
m=−27
27 maj 22:57
Adamm: dociekliwy, wiemy że to funkcja homograficzna, nie trzeba liczyć w −∞
zresztą, gdybyśmy liczyli tylko dla liczenia, to i tak nic by nam to nie dało
28 maj 01:30