równość
qaz: rozwiąż równość
(4log2 x−1) (log2 x2 +1)=15
27 maj 17:09
qaz: poprawa: (4log2 x−1) (log2 x2 +1)=15
27 maj 17:10
'Leszek: Dziedzina : x >0
Podstawienie : log x = t , t nalezy do R
Wowczas : (4 t2 − 1)( 4 t2 + 1) = 15 ⇔ 16 t4 − 1 = 15 ⇔ 16 t4 − 16 = 0
Dokoncz ....
27 maj 22:43
qqq: dokończyć z hornena ?
29 maj 00:58
Adamm: możesz t4=1 potraktować jako równanie z wielomianem, ale to bez sensu
29 maj 01:02
Adamm: t2k+1=a to rozwiązanie to zawsze a1/(2k+1)
t2k=a to rozwiązanie to zawsze t=a1/(2k) oraz t=−a1/(2k) pod warunkiem a≥0
29 maj 01:04