Ile jest podzbiorów
MysyeriousCore: Ile jest podzbiorów zbioru A = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} takich, że jeżeli 3 ∊ A to 4 ∉ A.
Z góry dziękuję za pomoc.
27 maj 15:58
Adamm: 768?
27 maj 16:02
27 maj 16:05
MysyeriousCore: Jakim sposobem to wyliczyłeś?
27 maj 16:05
MysyeriousCore: Okej dziękuje za odpowiedź
27 maj 16:06
Adamm: {1,2,4,5,6,7,8,9,10}
ilość podzbiorów tego zbioru to 512
czyli już widać że kochanus policzył źle
27 maj 16:08
Adamm: pewnie myślał że tam jest 3∊A oraz 4∉A, w sumie nieważne
27 maj 16:13
kochanus_niepospolitus:
tia ... założyłem że 3 musi być a 4 nie ... a przecież to nie jest warunek zadania
27 maj 16:16
jc: 210 − 28
3 ∊A ⇒ 4 ∉ A
oznacza to samo, co
nie (3∊ A i 4 ∊A)
27 maj 16:27
jc: 210 −28 = 3*256 = 768, co już wcześniej napisał Adamm.
27 maj 16:29