rozbudowana podstawa logarytmu
ytrewq: Co należy zrobić, gdy w podstawie logarytmu występuje np . x+2
przykład: logx+1(x3+1). w innej sytuacji czy rozważamy jakieś przypadki gdy podstawa
logarytmu jest bardziej rozbudowana np. ma bezwzględną wartość lub jest ujemna
27 maj 15:12
kochanus_niepospolitus:
po cholerę tworzysz nowe tematy skoro rozwiązujesz ten sam przypadek cały czas
27 maj 15:17
ytrewq: Dobry z Ciebie kryptograf. rozszyfrowałeś mój nick
27 maj 15:28
dociekliwy:
Podstawa nie moze byc liczbą ujemną.Musi być dodatnia i różna od 1.
27 maj 15:40
ytrewq: a gdy mamy bezwzględną np.
log|x−3|9>18
27 maj 15:45
Adamm: to nadal musi być dodatnia i różna od 1
27 maj 15:46
ytrewq: ale rozważamy jakieś przypadki, czy od razu wyliczamy x=/= 3 i rozwiązujemy logx−39>18 ?
27 maj 15:48
kochanus_niepospolitus:
logU{|x−3|}9 > 18
założenia:
|x−3| ≠ 1 −−> x≠4 i x≠2
log|x−3| 9 = log|x−3| 32 = 2log|x−3| 3
2log|x−3| 3 > 18
log|x−3| 3 > 9
3 > (|x−3|)9
9√3 > |x−3|
1 dwa warianty (x−3>0 oraz x−3<0)
27 maj 15:53
Adamm: log|x−3|9>18
|x−3|>0 oraz |x−3|≠1 ⇒ x∊ℛ−{2; 3; 4}
log|x−3|9>log|x−3|(|x−3|)18
teraz akurat trzeba rozpatrzeć przypadek
1. kiedy |x−3|<1
9<|x−3|18
2. kiedy |x−3|>1
9>|x−3|18
27 maj 15:54
ytrewq: ok, czyli stwórzmy nowe zadanie np. log|x+1|6>5
należy teraz zrobić:
zał: x należy R−{−1,1,−2}
log|x+1|6>log|x+1|(|x+1|)5
6>|x+1|5 i 6<|x+1|5
dobrze ?
co natomiast z sposobem z 15:53 ?
i co teraz mamy zrobić aby dokończyć zadanie ?
27 maj 16:12
dociekliwy:
Złe założenia.
27 maj 16:16
ytrewq: u mnie czy z 15:53 ?
27 maj 16:17
kochanus_niepospolitus:
jedno i drugie sprowadza się do tego samego
dla x+1 > 0 (czyli x>−1)
6> |x+1|5 ⇔ 5√6 > |x+1| ⇔ x < 5√6 −1
czyli z tego wychodzi x∊(−1 ; 5√6 − 1)
analogicznie drugi przypadek
27 maj 16:18
ytrewq: i to jest rozwiązanie ?
27 maj 16:19
Adamm: kochanus, logax dla a∊(0;1) jest malejąca a dla a∊(1;∞) jest rosnąca,
z czego korzystamy w tych nierównościach, a co pominąłeś
27 maj 16:20