gdzie popełniłem błąd / tygonometria
Jacek: oblicz ctgα
jesli α∊(270,360) i 4cos2 α −sin2 α =3
co zrobiłem źle ? Bo nie chce mi wyjść wynik :
sin2 α =4cos α −3
z jedynki tryg:
4cos2 α+cos2 α −3 = 1
5cos2 α= 4
cos2 α=4/5
cos α = 2/√5
no i sin α = −1/√5
no i podstawiam i wychodzi −2 a odp to −37/21
27 maj 14:30
kochanus_niepospolitus:
sprawdź czy aby na pewno taka jest odopowiedź do tego zadania.
wynik: ctgα = −2 jest prawidłowym wynikiem
27 maj 14:37
Jacek: No własnie tak jest moze to blad w odp, czasem sie zdazaja
27 maj 14:47
Liczby R: Ctg α w trzeciej cwiartce jest dodatni
28 maj 10:17
Liczby R: Przeciez to jest 4 cwiartka
28 maj 10:19