Rozwiaz rownanie wyznaczajac niewiadoma z. Liczby zespolone
Nokde: Rozwiaż równanie wyznaczając niewiadomą z.
|z|i+Rez+Imz=2i
Proszę o pomoc kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Wstawiajac za Rez=x a za Imz=y nie
wychodzi, a może bład mam tutaj |z|i= (Pod Pier x2+y2)i
(Pod Pier x2+y2)i+x+yi=2i
Prosze o pomoc
27 maj 14:10
kochanus_niepospolitus:
jak już to wychodzi Ci"
i
√x2+y2 + x +
y = 2i (a nie yi

)
stąd wychodzi:
√x2+y2 = 2 ∧ x + y = 0
i rozwiązujesz ten układ równań
27 maj 14:13
Adamm: zauważ że |z| oraz Re(z) oraz Im(z) są zawsze rzeczywiste
zatem musi być
|z|=2 oraz Re(z)+Im(z)=0
27 maj 14:14
Nokde: Dziękuje za pomoc. Wyszło
28 maj 16:07