Potęgowanie permutacji
MysyeriousCore: Witajcie, potrzebuje objaśnienia. Mamy permutację:
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 9 1 6 8 | |
| |
|
| |
I teraz mam obliczyć tą permutację do potęgi 2017 i −2017.
To wiem, że zamieniamy najpierw na cykle więc powstaje: (1,3,5,7)(2,4)(6,9,8)
Podnoszę to do potęgi 2017 więc mamy:
(1,3,5,7)
2017(2,4)
2017(6,9,8)
2017 i pytanie co dalej?
27 maj 13:39
powrócony z otchłani:
Dzielisz 2017 modulo przez dlugosc poszczegolnych cykli:
2017 ≡ 1 mod 4
2017 ≡ 1 mod 2
2017 ≡ 1 mod 3
tak wiec permutacja ta podniesiona do potegi 2017 bedzie wygladala tak samo jak ta podniesiona
do potegi 1 czyli bedzie row a wyjsciowemu wygladowi tejze permutacji
Analogicznie z potega −2017
27 maj 13:57
MysyeriousCore: To mnie w takim razie zastanawia co będzie jak reszty z dzielenia w ogóle nie będzie. Bo teraz
ja bym przesuwał o jeden w prawo i powstałaby permutacja:
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 7 4 1 2 3 8 5 9 6 | |
| |
|
| |
Dobrze myślę?
27 maj 14:01
27 maj 14:03
powrócony z otchłani:
Dzielenie modulo po prostu 'redukuje' wartosc potegi
Jako ze pisze z komorki to zrobie tylko dla pierwszego cyklu (1357)
(1357)1 = 1357
(1357)2 = 3571
(1357)3 = 5713
(1357)4 = 7135 = (1357)0 ... poniewaz 4 ≡ 0 mod 4
27 maj 14:04
MysyeriousCore: Czyli jak rozumiem, wynikiem będzie coś takiego:
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | |
| |
|
| |
Dobrze rozumiem?
27 maj 14:52
kochanus_niepospolitus:
nieee ja po prostu napisałem źle (pisząc na komórce)
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 9 1 6 8 | |
| |
|
| |
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 9 1 6 8 | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 9 1 6 8 | |
| |
1 = | |
| | |
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 9 1 6 8 | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 5 2 7 4 1 8 3 9 6 | |
| |
2 = | |
| | |
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 9 1 6 8 | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 7 4 1 2 3 6 5 8 9 | |
| |
3 = | |
| | |
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 9 1 6 8 | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 1 2 3 4 5 9 7 6 8 | |
| |
4 = | |
| | |
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 9 1 6 8 | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 8 1 9 6 | |
| |
5 = | |
| | |
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 4 5 2 7 9 1 6 8 | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 5 2 7 4 1 6 3 8 9 | |
| |
6 = | |
| | |
itd.
27 maj 14:58
kochanus_niepospolitus:
chwila ... wynikiem 'czego'
27 maj 14:59
MysyeriousCore: Okej to mi się wyjaśniło, czyli wynikiem będzie taka sama jak na początku. Uff udało się
ostatecznie to ogarnąć

Dzięki Ci!
27 maj 15:01
MysyeriousCore: Chodziło mi wtedy po przekształceniu jak wyjdzie ale teraz już wiem że tak nie miało być
27 maj 15:02
kochanus_niepospolitus:
teraz musisz analogicznie zrobić potęgę −2017
27 maj 15:02
MysyeriousCore: A w takim razie nie mogę potęgi ujemnej zrobić na zasadzie, że liczę dodatnią a później ją
odwracam?
I wtedy wychodzi:
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 7 4 1 2 3 8 5 9 6 | |
| |
|
| |
27 maj 15:05
kochanus_niepospolitus:
możesz ... nie szkodzi
zauważ też, że robiąc jak ja pisałem, będzie:
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 7 X 1 X 3 X 5 X X | |
| |
−2017 = 3 − 2020 ≡ 3 mod 4 (czyli masz | |
| | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | X 4 X 2 X X X X X | |
| |
−2017 = 1 − 2018 ≡ 1 mod 4 (czyli masz | |
| | |
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | X X X X X 8 X 9 6 | |
| |
−2017 = 2 − 2019 ≡ 2 mod 3 (czyli masz | |
| | |
Co daje ostatecznie:
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 7 4 1 2 3 8 5 9 6 | |
| |
|
| |
czyli dokładnie to samo
27 maj 15:15
kochanus_niepospolitus:
w drugim oczywiście winno być:
−2017 = 1 − 2018 ≡ 1 mod
2
27 maj 15:16
MysyeriousCore: Bardzo Ci dziękuję! Bardzo mi pomogłeś z ogarnięciem tych permutacji
27 maj 15:19