Oblicz średnią prędkość
halo: Rowerzysta przebył początkowe 20% trasy ze średnią prędkością 15km/h .
Oblicz średnią prędkość z jaką rowerzysta pokonał pozostałe 80% trasy wiedząc
że prędkość średnia na całej trasie była równa 18,75km/h
Widziałam rozwiązanie tego zadania na innej stronie, ale nadal kompletnie nie mam pojęcia
co, jak i dlaczego

proszę o wytłumaczenie mi tego zadania jak dla 5 letniego dziecka, inaczej po prostu nie
zrozumiem
:(
27 maj 10:46
.: | | cała droga | |
Vsrednia = |
| |
| | cały czas | |
podstaw i przekształć
27 maj 10:51
.: pytaj konkretnie czego nie rozumiesz w tym wzorze ?
gotowca nie dostaniesz
27 maj 10:53
halo: Gotowce mam na 10 innych stronach, ale dzięki.
27 maj 10:58
halo centralo: skoro nie umiesz pytać, to już twoja sprawa
27 maj 11:17
halo: Skoro nie chcecie pomóc, to czemu się udzielacie? Chodzi mi o napisanie w krokach
co i jak po kolei trzeba zrobić w tym zadaniu. Codziennie piszą tutaj setki osób z prośbą o to
samo
i nikt nie ma z tym zwykle problemu, ale oczywiście znajdą się jednostki które napiszą
"a zrób to sobie sam" − tak, bo wszyscy od razu wszystko umieli
27 maj 11:20
halo centralo: a więc napiszę to tak jak skończonemu tumanowi
chcesz ?
27 maj 11:24
halo centralo: 80% tutejszych pytaczy jest tak traktowanych
ja jednak wole traktowac ucznia jak myślącego i równoprawnego partnera do dyskusji
27 maj 11:25
halo: Od takiego chama to ja naprawdę nic nie chcę
27 maj 11:25
halo centralo: ale nic na siłę
dałem hasło
czekałem na odzew
a tymczasem zamiast pytać (czyli współpracować), to wyjeżdżasz z postawą życzeniową
27 maj 11:27
halo centralo: sam jestem chamem ale nawet o tym nie wiesz
bye
27 maj 11:28
halo: Nie mam siły na kłótnie

Szkoda, że nikt nie chce pomóc. Wydawało mi się, że nie proszę o
wiele
27 maj 11:37
Jolanta: Czy masz odpowiedz ?
27 maj 11:41
Jolanta: 20km/h ?
27 maj 11:44
halo: Tak, 20km/h
27 maj 11:47
Jolanta: Wzór na predkość znasz ?
27 maj 11:47
Jolanta: | | S | |
Jeżeli pojazd porusza sie ze stałą predkoscia to V= |
| |
| | t | |
27 maj 11:50
Jolanta: V−predkosc średnia
S− droga
t−czas ruchu
27 maj 11:51
halo: v=s/t umiem podstawić te pierwsze dane, a przynajmniej tak mi się wydaje
ale co później z tym zrobić to nie mam pojęcia
15=0,2/t
v=0,8/t
a i tak nawet nie jestem pewna, czy to dobrze podstawiłam
27 maj 11:51
Jolanta: jeśeli pojazd porusza sie z róznymi predkosciami to nie możesz sredniej predkości policzyć tak
jakbyś liczyła średnia dwóch ocen(cxyli dodac i podzielic na 2)
27 maj 11:53
Jolanta: t=t
1+t
2
t
1 to bedzie czas z jakim pojazd poruszał sie z predkoscia15km/h
t
2− czs z jakim pojazd poruszał sie z prę dkoscią v
2
27 maj 11:58
Jolanta: podstaw za VSr 18,75 km/h i do mianownika za t1i t2 to co napisałąm
27 maj 12:00
Jolanta: wszystko jasne ?
27 maj 12:01
halo: | | s | |
18,75= |
| |
| | 20%s/15 + 80%s/v2 | |
27 maj 12:06
halo: na razie raczej tak

chociaż nadal nie wiem jak to dalej liczyć
27 maj 12:09
27 maj 12:11
halo: użyj kalkulatora
27 maj 12:11
Jolanta: O co ci chodzi ?
27 maj 12:13
halo: To nie ja pisałam.. ktoś się podszył pod nick
27 maj 12:13
Adamm:

bierzemy pole pod wykresem prędkości
chcemy by było ono równe jakiemuś prostokątowi, którego jeden z boków jest łączny czas
drugi bok będzie prędkością średnią
łączne pole pod czerwonym wykresem wynosi 8
8*v
śr=8 skąd v
śr=1
prędkość średnia to taka wartość, że jeśli wziąć pole pod wykresem funkcji, i stworzyć
z niego prostokąt o jednym boku będącym łącznym czasem, drugi będzie wyznaczał nam
średnią prędkość
27 maj 12:15
Jolanta: Rozumiesz to co napisałąm?
27 maj 12:16
halo: Nie rozumiem skąd się wzięło to co jest w mianowniku pod S
27 maj 12:17
27 maj 12:19
Jolanta: jasne ?
27 maj 12:21
debil: t
1 = U{0,2s}{V
1
umiesz dodawać ułamki
27 maj 12:21
Adamm: nie ma czegoś takiego jak "dodawać ułamki"
jeśli nie chcesz pomóc, to się nie odzywaj
27 maj 12:23
halo: | | 80%s | | 4S | |
naprawdę nie wiem jak z |
| zrobiło się |
|  chyba serio jestem |
| | v | | 5V | |
po prostu za głupia na to zadanie
27 maj 12:24
Jolanta: masz tylko zaległości,a to mozna nadrobic
| | 80 | | 1 | | 8 | | 4 | |
80%= |
| ( poniewaz 1% to |
| ) = |
| = |
| (dzielę licznik i mianownik |
| | 100 | | 100 | | 10 | | 5 | |
przez taką samą liczbę)
27 maj 12:28
Jolanta: jasne?
27 maj 12:31
halo: Okej, teraz już to jest jasne ^^
27 maj 12:32
halo: Tak, wiem, że mam zaległości, dlatego nad jednym zadaniem które jest na 5/10minut
muszę siedzieć po 2 godziny, żeby zrozumieć dlaczego tak trzeba to rozwiązać a nie inaczej
27 maj 12:34
jc: Adammie, co miałeś na myśli pisząc o ułamkach (12:23)?
27 maj 12:35
debil: @Adamm a co się niby robi z ułamkami w tym przypadku
27 maj 12:37
===:
| | cała droga | |
średnie prędkość= |
| |
| | cały czas | |
Cały czas=czas przejechania pierwszych 20% trasy+ czas przejechania pozostałych 80% trasy
| | 0,20S | |
czas przejechania pierwszych 20% trasy= |
| |
| | 15 | |
| | 0,8S | |
czas przejechania pozostałych 80% trasy= |
| |
| | szukane V2 | |
| | 0,20S | | 0,8S | | 0,20S*V2+12S | | S(0,20V2+12) | |
Czyli cały czas= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 15 | | V2 | | 15V2 | | 15V2 | |
Ostatecznie masz
| | S | | 15V2 | |
18,75= |
| ⇒ 18,75= |
| |
| | | | 0,20V2+12 | |
dalej już chyba sam
27 maj 12:38
debil: daj spokój ona nic z tego nie skuma
27 maj 12:39
debil: ale jednak dopieła celu i ma gotowca
27 maj 12:39
debil: oto im wszystkim o to tutaj chodzi, poza nielicznymi wyjątkami
27 maj 12:39
Jolanta: Teraz mnozymy na ukos
| | 1 | | 4 | | 1 | |
100*S=1875* |
| *S+1875* |
| S* |
| |
| | 75 | | 5 | | V | |
| | 1 | |
100S=25S+1500S* |
| spróbuj dalej zrobic |
| | V | |
27 maj 12:40
halo: Debilu (nick akuratny) wpisz sobie treść tego zadania w wyszukiwarkę. Gdybym chciała gotowca
to bym go miała od razu, a nie siedziała już prawie 2 godziny nad jednym zadaniem.
27 maj 12:42
Jolanta: debil to forum jet dla tych ,którzy potrzebuja pomocy.Nikt nie pomaga wbrew własnej
woli,dlatego mysle,że Twoje komentarze sa zbedne.To nie wstyd nie umiec.Wstydem jest ztym nic
nie robic
27 maj 12:43
Adamm: halo, jego komentarze są niepotrzebne, ale twój komentarz na temat jego nicku również
spokojnie
27 maj 12:45
Jolanta: Jak idzie ?
27 maj 12:47
===:
... i tak z każdego postu można zrobić "śmietnik"
27 maj 12:49
halo: 75s=1500s/v
czyli
v=1500/75
czyli 20
Tak?
27 maj 12:54
Jolanta: Tak
27 maj 12:54
halo: Jejku, bardzo, bardzo dziękuję za poświęcony czas
27 maj 12:56
Jolanta: masz jeszcze jakies pytania ?
27 maj 12:57
halo: Dziękuję, nie mam ^^ teraz muszę zrobić to zadanie jeszcze kilka razy żeby mi się utrwaliło
27 maj 13:00
Jolanta: Powodzenia
27 maj 13:01
.: po 10x zmień dane
27 maj 14:03
halo: Tak zrobię
27 maj 14:16