matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
jozin:
Rozwiąż w liczbach rzeczywistych
3
1
4
4
1
3
+
+
+
+
+
=0
x
x−1
x−2
x−3
x−4
x−5
26 maj 22:45
Adamm:
2x−5
2x−5
2x−5
3
+4
+
=0
x(x−5)
(x−2)(x−3)
(x−1)(x−4)
3
4
1
x=5/2 lub
+
+
=0
x
2
−5x
x
2
−5x+6
x
2
−5x+4
u=x
2
−5x
3
4
1
+
+
=0
u
u+6
u+4
3(u+6)(u+4)+4u(u+4)+u(u+6)=0 3(u
2
+10u+24)+4(u
2
+4u)+u
2
+6u=0 3u
2
+30u+72+4u
2
+16u+u
2
+6u=0 2u
2
+13u+18=0 Δ=25
−13±5
u=
4
x
2
−5x+9/2=0 lub x
2
−5x+2=0 x=5/2−
√
7
/2 lub x=5/2+
√
7
/2 lub x=5/2−
√
17
/2 lub x=5/2+
√
17
/2 lub x=5/2
26 maj 23:07