funkcja kwadratowa
ALa33: Funkcja kwadratowa f(x)=−x2+(1−m)x+m+3 osiąga wartość największą dla tego samego argumentu,
dla którego wartość najmniejszą osiąga funkcja kwadratowa g(x)=−(m+1)x2+(2m−2)x−4m.
Uzasadnij, że dla dowolnej wartości argumentu prawdziwa jest nierówność f(x)≤g(x).
Czy mogę zalożyć ze q tych funkcji jest równe?
26 maj 21:19
Eta:
f(x) −−− parabola ramionami do dołu
| | −(1−m) | | 1−m | |
osiąga największą wartość dla xw= |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
g(x) −− parabola musi być ramionami do góry by g(x) miała minimum
| | −2(m−1) | | m−1 | |
zatem −(m+1)>0 ⇒ m<−1 i xw= |
| = |
| |
| | −2(m+1) | | m+1 | |
| | 1−m | | m−1 | |
z treści zadania : |
| = |
| i m<−1 |
| | 2 | | m+1 | |
zatem m
2+2m−3=0 i m<−1 ⇒
m=−3
to f(x)=−x
2+4x i g(x)=2x
2−8x+12
f(x) ≤g(x) ⇒ .......... ⇒ x
2−4x+4≥0 ⇒ (x−2)
2≥0 ⇒ x∊R
c.n.u
26 maj 23:34
Ala33: Bardzo Ci dziękuję
27 maj 09:31