max, min
sq: Czy max(−a, −b) to min(a, b)
Mam takie przekształcenie w notatkach ale mogłem się pomylić.
26 maj 20:19
sq: 1 − max(1−a, 1−b) i z tego przeszliśmy w min(a, b)
26 maj 20:20
Adamm: max(−a, −b) = −a dla −a≥−b oraz −b dla −a<−b
podobnie można rozpisać resztę
26 maj 20:21
Adamm: spróbuj sam
26 maj 20:22
sq: lol wiem co to znaczy, ale nie rozumiem dlaczego − max(−a, −b) = min(a, b)
26 maj 20:23
Adamm: nie napisałem tego bo myślę że nie wiesz co to znaczy
napisałem to byś sobie to rozpisał, i sprawdził czy faktycznie tak jest
26 maj 20:24
sq: dobra z minusem ogarniam ale nie umiem rozpisać
26 maj 20:24
sq: Tak, już sprawdziłem i jest.
26 maj 20:24
Pytający:
max(−a,−b)=−min(a,b)
Zatem masz:
1−max(1−a,1−b)=1+min(a−1,b−1)=1+min(a,b)−1=min(a,b)
26 maj 20:25