liczba rozwiązań równania w liczbach całkowitych
Adamm: załóżmy że mamy jakieś równianie
x1+x2+...+xn=k
i rozpatrzmy ilość rozwiązań tego równania w liczbach całkowitych, przy pewnych ograniczeniach
a1≤x1≤b1, ..., an≤xn≤bn
ai, bi=const.
jak możemy policzyć ilość rozwiązań takiego równania?
szczególnie interesuje mnie rozwiązanie za pomocą funkcji tworzących
o ile się da, oczywiście
jeśli ktoś mógłby również wytłumaczyć lub wstawić link jak wykorzystywać funkcje tworzące
w zagadnieniach kombinatorycznych, byłbym wdzięczny
26 maj 19:38
jc: Przykład (dla czytelności).
x1+x2+x3 = 13
3≤ x1 ≤ 7
2≤ x2 ≤ 8
4≤ x3 ≤ 9
f(x)=(x3+x4+...+x7)(x2+x3+...+x8)(x4+x5+...+x9)
Liczba rozwiązań = współczynnik przy x13.
26 maj 20:54
Adamm: dziękuję
26 maj 20:56
studenkOfWarsaw: Hmm.. zajrzyj tutaj:
https://www.matematyka.pl/259546.htm na zadanie o funkcji tworzącej
ciągu a
n gdzie a
n oznacza liczbę całkowitoliczbowych rozwiązań równania
x
1+x
2+x
3+x
4=n przy pewnym ograniczeniu (przedostatni post).
Znajdziesz tam też dużo zadanek z dyskretnej.
26 maj 21:04
Adamm: również dziękuję
26 maj 21:08
Kacper:
Mam gdzieś fajną książkę na ten temat. Muszę tylko poszukać (o kolorowaniu wierzchołków przy
użyciu funkcji tworzących).
27 maj 08:09