Wielkomiany
matma: Dany jest wielomian W(x)=(x−2)[x2+(2p+1)x−3p2]
a) Udowodnij, że dla każdej wartości parametru p wielomin W(x) ma co najmniej dwa pierwiastki.
b)Wyznacz tę wartość parametru p, dla której wielomian W(x) ma pierwiastek dwukrotny.
Jak rozwiązać to zadanie? Ni wychodzi mi nic...
26 maj 16:39
'Leszek: W(x) = 0 ⇔ x−2= 0 lub x2 + (2p+1)x − 3p2 = 0
Czyli x = 2 , jeden pierwiastek
oraz Δ = 16p2 + 4p + 1 , Δ > 0 dla p nalezy do R , czyli dwa pozostale pierwiastki
b) x= 2 pierwiastek dwukrotny , gdy : 4 + 4p +2 − 3p2 = 0 ......dokoncz
26 maj 20:56