Oblicz długość przekątnej tego prostokąta
halo: Stosunek długości boków prostokąta o obwodzie 27 jest równy 2:7
Oblicz długość przekątnej tego prostokąta
Mnie wyszedł jakiś kosmiczny wynik, więc proszę o rozwiązanie tego
26 maj 13:13
Jerzy:
2x + 2y = 27
x/y = 2/7 ⇔ 2y = 7x
2x + 7x = 27
9x = 27
x = 3
2y = 21
y = 10,5
26 maj 13:16
halo: To akurat dobrze policzyłam, bardziej chodziło mi już o końcowy wynik bo ten mój pierwiastek
jest jakiś kosmiczny..
26 maj 13:20
Jerzy:
d = √119,25
26 maj 13:22
halo: Czyli jednak miał wyjść taki chamski, dzięki
26 maj 13:24
Jerzy:
A dlaczego chamski ?
26 maj 13:25