rozniczki
help: Witam, prosze o pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Znajdz rozwiazanie ogolne rownania rozniczkowego y''−2y'+2y=x+1
26 maj 11:31
'Leszek: y '' − 2y ' + 2y = x+1
jest to rownanie liniowe drugiego rzedu o wapolczynnikach calkowitych
najpierw rozwiazujemy rownanie charakterystyczne :
r2 − 2r + 2 = 0
Δ = 4 − 8 = −4
√Δ = 2i
r1 = 1 − i
r2 = 1 +
Rozwiazanie rownania jednorodnego : y = ex *( C1* cos x + C2 * sin x)
Nastepnie rozwiazujemy uklad rownan:
C '1 *cos x + C '2 * sin x = 0
C'1 * (−sin x) + C'2 * cos x = x + 1
Wowczas wyznaczymy C'1 oraz C'2 i nastepnie C1 oraz C2 dokoncz !
26 maj 15:20