qqqqqqqq
D5ctvyvy: Jak policzyć pierwiastek 3ciego stopnia z 97? Bez kalkulatora, ręcznie
26 maj 10:50
D5ctvyvy: metodą siecznych?
26 maj 10:50
g: | | xk + 97/xk2 | |
iteracyjnie: x1=5, xk+1 = |
| |
| | 2 | |
26 maj 11:44
Adamm: najlepiej obliczać wszelkie pierwiastki typu n1/k metodą Newtona (stycznych)
26 maj 12:03
D5ctvyvy: gdzie znajdzie teorię do metody newtona wraz ze wzorami?
26 maj 16:40
26 maj 16:53
Adamm: ogólnie, szukalibyśmy n1/k za pomocą wielomianu f(x)=xk−n
przy czym wybierasz x1 tak by był on z prawej strony pierwiastka
26 maj 17:02
Mariusz:
Chodzi ci o metodę pisemną
Opiera się ona o dwumian Newtona (czy jak kto woli wzory skróconego mnożenia)
i pozycyjny zapis liczby
(10a+b)3=1000a3+300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=(300a2+30ab+b2)b
(10a+b)3−1000a3=((300a2+b2)+30ab)b
Widzimy że w przypadku pierwiastka trzeciego stopnia dzielimy liczbę pod pierwiastkiem
na trzycyfrowe grupy
Dzielimy liczbę pierwiastkowaną na trzycyfrowe grupy począwszy od przecinka (w lewo i prawo)
Wyciągamy pierwiastek trzeciego stopnia z tej grupy która jest najbardziej na lewo
Na boku wykonujemy takie działania potrajamy kwadrat aktualnego przybliżenia i dopisujemy
kwadrat ostatniej cyfry nowego przybliżenia
Do tego dodajemy składnik powstały z potrojenia aktualnego przybliżenia ,pomnożenia przez
ostatnią cyfrę nowego przybliżenia i dopisania na końcu zera
Tak utworzoną liczbę mnożymy przez ostatnią cyfrę nowego przybliżenia i odejmujemy od reszty
Wszystko to wynika z wzorów skróconego mnożenia i pozycyjnego zapisu liczby
26 maj 18:58
Mariusz:
Kwadrat możesz policzyć odwracając pisemny sposób pierwiastkowania pisemnego
którego zasada działania jest identyczna co obliczania pierwiastka trzeciego stopnia
tylko korzystasz z innego wzoru skróconego mnożenia
(10a+b)2=100a2+20ab+b2
(10a+b)2−100a2=20ab+b2
(10a+b)2−100a2=(20a+b)b
26 maj 19:05
pierwiastek:
3√97
a
1=
3√53−28≈5
| | 1 | | 97 | | 10 | | 97 | |
a2= |
| *[2*5+ |
| ] = |
| + |
| ≈4,6 |
| | 3 | | 52 | | 3 | | 75 | |
n√A
a
1=
n√an+b≈a
| | 1 | | A | |
a2= |
| *[(n−1)*a1+ |
| ] |
| | n | | a1n−1 | |
| | 1 | | A | |
a3= |
| *[(n−1)*a2+ |
| ] |
| | n | | a2n−1 | |
itd........
28 maj 01:51