prawdopodobieństwo
Maryla27: Jeśli rodzina ma równie prawdopodobną szansę posiadania kota lub psa i mają dwoje tych
zwierząt, to jakie jest teoretyczne prawdopodobieństwo, że rodzina ma dwa psy lub dwa koty?
odpowiedź to 2/3 czy inna?
26 maj 10:04
Pytający:
Tak by rozwiązał:
z − zwierzę
k − kot
p −pies
| | 1 | |
P(k)=P(p) ∧ P(p)+P(k)=1 ⇒ P(k)=P(p)= |
| |
| | 2 | |
| | P(2z)*P(2k)+P(2z)*P(2p) | | 1 | |
P((2k∪2p)|2z)= |
| =P(k)*P(k)+P(p)+P(p)= |
| |
| | P(2z) | | 2 | |
26 maj 10:41
Maryla27: Dziękuję bardzo.
26 maj 10:56