Przekształcenia
Tomek: Cześć, mam pewien problem, nie mogę sobie poradzić z pewnym przekształceniem.
Mianowicie:
X = ln(α/β)
teraz jak tylko za pomocą X przedstawić zależność:
cos(α)−cos(β) ?
26 maj 09:43
Jerzy:
A do czego Ci to potrzebne ?
26 maj 09:58
Tomek: Mam równanie na energię wahadła w skrajnym położeniu:
Ep=m*g*h
h=l*cos(a)
Chcę wyznaczyć różnicę energii potencjalnej wahadła z
logarytmicznego dekrementu tłumienia w 2 różnych położeniach:
E = Ep0 − Ep1
26 maj 10:11
Jerzy:
A co ma energia potencjalna do logarytmicznego dekrementu tłumienia, który
jest logarytmem stosunku dwóch kolejnych amplitud ?
26 maj 10:17
Tomek: Amplituda 1: to kąt powiedzmy α −> na tej podstawie wyznaczymy Ep0
Amplituda 2: to kąt powiedzmy β −> wyznaczamy Ep1
Odejmujemy te dwie Ep i mamy zmianę energii.
Problem w tym, że kąty α i β nie są znane, znany jest tylko logarytmiczny dekrement tłumienia:
X = ln(α/β)
26 maj 10:25
Jerzy:
Czegoś tutaj nie rozumiem. Amplituda jest funkcją kąta , więc nie może być kątem.
26 maj 10:28
Tomek: Amplituda jest funkcją kąta? Od kiedy?
Jeśli maksymalne wychylenie wynosi 45 stopni, to jest to amplituda.
Jeśli maksymalnie wynosi 35 stopni, to amplituda jest równa 35 stopni.
26 maj 10:38
Jerzy:
Sorry ... funkcją czasu.
26 maj 10:41
Jerzy:
Miałem na myśli drgania tłumione.
26 maj 10:42
Tomek: Jak to czasu? Amplituda jest stała w czasie (dla wahadła matematycznego)
26 maj 10:42
Jerzy:
To co napisałeś oznaczałoby,że raz wprawione w ruch wahadło , wahałoby się
do nieskończoność, a jego wychylenie ( jak twierdzisz kąt o jaki sie odchyla od pionu)
byłoby stałe.
26 maj 10:51
Jerzy:
Drgania tłumione (gasnące)
Z doświadczenia wiemy, że wahadło pobudzone jednorazowo do drgań przez wychylenie go z
położenia równowagi waha się w miarę upływu czasu coraz słabiej, aż wreszcie zatrzymuje się.
Świadczy to o rozpraszaniu energii. Drgania takie nazywamy drganiami tłumionymi lub gasnącymi.
Amplituda, czyli jego wychylenie maleje z upływem czasu, aż do momenty, gdy sie zatrzyma.
26 maj 10:55
Tomek: Mówię tu o zadaniu i porównaniu energii wahadeł. Nie ma znaczenia czy są rzeczywiste, czy są to
modele matematyczne, z tłumieniem czy bez.
Trochę odciągnąłeś mnie od tematu, bo to przedstawiona w pierwszym poście zależność jest
najważniejsza, a nie jakieś dywagacje i dociekanie, "po co".
Myślałem, że otrzymam pomoc, ale spoko, już sam zbliżam się do rozwiązania
26 maj 10:59