calki
calka:
Przedstawic graficznie w układzie (x, x') rozwiazania okresowe nastepujacego rownania
x''(t)+4x(t)=4x3.
Co to znaczy rozwiazania okresowe?
26 maj 00:18
powrócony z otchłani:
Napisz jeszcze raz to rozwiazanie bo chyba zes cos pomylil po prawej stronie rownania
26 maj 09:18
calka: Tak ma byc
26 maj 12:00
'Leszek: Czy to jest rownanie : x '' (t ) + 4 x ' (t) = 4x3 ?
26 maj 15:00
calka: Nie. Jest takie jak napisane.
26 maj 15:25
jc:
x'' = −4x + 4x3
(x')2 /2 + 2x2 − x4 = E
Ruch w potencjale V = 2x2 − 4x4, dla energii mniejszej od 1 mamy ruch okresowy.
26 maj 21:53
jc: Dla E=1 mamy x=th √2(t − t0) . To już oczywiście nie jest ruch okresowy,
za to rozwiązanie jest elementarne.
26 maj 22:10