matematykaszkolna.pl
Ankieta 52: Hej emotka Mam do was takie pytanko, bardziej ankieta... Czy korzystacie z dobrodziejstw internetu w aspekcie matematycznym ? Już tłumaczę o co mi chodzi... Mam na myśli czy korzystacie z takich rzeczy jak wolframalpha i innych tego typu do sprawdzania wyników, rysowania wykresów itd. Jeśli tak to z czego korzystacie najczęściej i czy jesteście zadowoleni z ich funkcjonalności ?
25 maj 23:44
Metis: tak emotka wolfram & geogebra online do wykresów emotka
26 maj 00:35
powrócony z otchłani: Jako ze wolframa (konkretniej to programy mathematica i statistica) poznalem jeszcze na studiach to nie ukrywam ze czesto zdarza mi sie zajrzec na stronke wolframa.
26 maj 09:06
jc: internet: wikipedia oeis.org − ciągi liczb całkowitych na miejscu: geogebra − geometria gnuplot − wykresy reduce − algebra komputerowa python − jak chcę mieć liczby
26 maj 09:22
Mariusz: jc python nie zawsze oferuje szybkie rozwiązania np weźmy takiego skoczka def test(i,n,x,y,h): a=[2,1,−1,−2,−2,−1,1,2] b=[1,2,2,1,−1,−2,−2,−1] k=0 q=False while not q: k+=1 q1=False u=x+a[k−1] v=y+b[k−1] if u>=0 and u<n and v>=0 and v<n: if h[u][v]==0: h[u][v]=i if i<n*n: q1=test(i+1,n,u,v,h) if not q1: h[u][v]=0 else: q1=True q=q1 or k==8 return q1 W C czy nawet w Javie (w konsoli) otrzymywałem szybciej wyniki
26 maj 10:02
jc: Mariusz, masz rację, ale interesuje nas suma: czas pisania programu + czas wykonania. W czasie, gdy komputer liczy, możemy zajęć się innymi sprawami.
26 maj 10:15
Mariusz: Poza tym python ma dziwne instrukcje iteracyjne np for działa jak foreach, while działa zgodnie z oczekiwaniami ale nie ma instrukcji do while która to się przydaje np w algorytmach z powrotami zamianie rekurencji na iteracje czy przy sortowaniu szybkim
26 maj 10:38
Mariusz: Czas działania trochę zależy od kompilatora Na starszym borlandowskim kompilatorze algorytm działał dłużej (średnio 1.5 razy) niż na nowszym gcc
26 maj 10:48
D5ctvyvy: dzięki za linki, bo nie wiedziałem że jest coś takiego jak geogebra
26 maj 10:52
52: Zapraszam do wypowiadania się emotka
27 maj 14:36
52: Nikt nic ?
28 maj 16:42
XxXx: ale czego Ci potrzeba, rzuciłeś temat, dodaliśmy kilka postów, i chyba powinno Ci wystarczyć
28 maj 17:47