Ankieta
52: Hej

Mam do was takie pytanko, bardziej ankieta...
Czy korzystacie z dobrodziejstw internetu w aspekcie matematycznym ?
Już tłumaczę o co mi chodzi...
Mam na myśli czy korzystacie z takich rzeczy jak wolframalpha i innych tego typu do sprawdzania
wyników, rysowania wykresów itd.
Jeśli tak to z czego korzystacie najczęściej i czy jesteście zadowoleni z ich funkcjonalności ?
25 maj 23:44
Metis: tak

wolfram & geogebra online do wykresów
26 maj 00:35
powrócony z otchłani:
Jako ze wolframa (konkretniej to programy mathematica i statistica) poznalem jeszcze na
studiach to nie ukrywam ze czesto zdarza mi sie zajrzec na stronke wolframa.
26 maj 09:06
jc:
internet:
wikipedia
oeis.org − ciągi liczb całkowitych
na miejscu:
geogebra − geometria
gnuplot − wykresy
reduce − algebra komputerowa
python − jak chcę mieć liczby
26 maj 09:22
Mariusz:
jc python nie zawsze oferuje szybkie rozwiązania np
weźmy takiego skoczka
def test(i,n,x,y,h):
a=[2,1,−1,−2,−2,−1,1,2]
b=[1,2,2,1,−1,−2,−2,−1]
k=0
q=False
while not q:
k+=1
q1=False
u=x+a[k−1]
v=y+b[k−1]
if u>=0 and u<n and v>=0 and v<n:
if h[u][v]==0:
h[u][v]=i
if i<n*n:
q1=test(i+1,n,u,v,h)
if not q1:
h[u][v]=0
else:
q1=True
q=q1 or k==8
return q1
W C czy nawet w Javie (w konsoli) otrzymywałem szybciej wyniki
26 maj 10:02
jc: Mariusz, masz rację, ale interesuje nas suma:
czas pisania programu + czas wykonania.
W czasie, gdy komputer liczy, możemy zajęć się innymi sprawami.
26 maj 10:15
Mariusz:
Poza tym python ma dziwne instrukcje iteracyjne
np for działa jak foreach, while działa zgodnie z oczekiwaniami
ale nie ma instrukcji do while która to się przydaje np w algorytmach z powrotami
zamianie rekurencji na iteracje czy przy sortowaniu szybkim
26 maj 10:38
Mariusz:
Czas działania trochę zależy od kompilatora
Na starszym borlandowskim kompilatorze algorytm działał dłużej (średnio 1.5 razy)
niż na nowszym gcc
26 maj 10:48
D5ctvyvy: dzięki za linki, bo nie wiedziałem że jest coś takiego jak geogebra
26 maj 10:52
52: Zapraszam do wypowiadania się
27 maj 14:36
52: Nikt nic ?
28 maj 16:42
XxXx: ale czego Ci potrzeba, rzuciłeś temat, dodaliśmy kilka postów, i chyba powinno Ci wystarczyć
28 maj 17:47