a
michał: Dlaczego gdy Δ=0 to jest tylko jedno rozwiązanie?
25 maj 22:48
Izzy: Są 2 rozwiązania, ale takie same
25 maj 23:21
Adamm: Izzy, no nie
nie ma czegoś takiego jak 2 takie same rozwiązania równania
albo liczba jest rozwiązaniem równania, albo nie jest
i nie ma czegoś takiego jak rozwiązanie "podwójne"
25 maj 23:30
Michał : A więc wytłumaczy mi ktoś? Albo uzasadni matematycznie?
25 maj 23:31
Izzy:
25 maj 23:31
dociekliwy:
Jest pojęcie pierwiastek dwukrotny.
(x − 1)2 = 0 ⇔ (x − 1)(x − 1) = 0
25 maj 23:34
Adamm: ax
2+bx+c=0, a≠0
równanie można przedstawić w postaci
gdy Δ=0 to
(x+b/(2a))
2=0
skąd
x=−b/(2a) (a*b=0 ⇔ a=0 lub b=0 i podobnie a
2=0 ⇔ a=0)
nie ma tu jakiś wielkich tajemnic
25 maj 23:34
Adamm: dociekliwy, równania? nie
25 maj 23:35
Izzy: Mamy 2 rozwiązania. Z resztą łatwiej sobie tak przyjmować
25 maj 23:35
Adamm: łatwiej sobie przyjmować że ziemia jest płaska
25 maj 23:36
Izzy: co ma ziemia do pierwiastków
25 maj 23:37
dociekliwy:
Nie upieraj się Adamm, bo nie masz racji.
25 maj 23:37
Izzy: Z resztą nie łatwiej, bo po co przyjować antytezę, by udowodnić tezę
25 maj 23:37
Adamm: (x−1)2=0 ⇔ (x−1)3=0
czyżby pierwiastek podwójny zamienił się nagle na potrójny?
nie mam racji? może jakieś argumenty?
25 maj 23:38
Adamm: Izzy, coś brałeś?
25 maj 23:39
Izzy: No tak
25 maj 23:39
Adamm: tylko wiesz że to była tkzw. analogia?
nie wszystko trzeba brać dosłownie
25 maj 23:41
Izzy: człowieku poczytaj o wzorach cacao decomorreno
25 maj 23:43
dociekliwy:
Termin " podwójny" jest w matematyce przyjęty tylko dla równania kwadratowego.
25 maj 23:44
Adamm: widzę że myślisz że jestem jakiś nieobeznany
25 maj 23:45
Izzy: To podaj jakieś konkrety Adamm
25 maj 23:45
Adamm: dociekliwy, proszę o cytat ze słownika
25 maj 23:45
Adamm: i link
25 maj 23:46
Adamm: lub, jakiekolwiek wiarygodnej strony
25 maj 23:47
Izzy: Sam sobie znajdź jak jesteś taki przemądrzały to po co Cię mamy douczać
25 maj 23:48
Adamm: jak nie, to może się pan, z całym szacunkiem, wypchać
25 maj 23:48
Adamm: Izzy, z tobą na ten temat nie rozmawiam, nie wiem po co się odzywasz
25 maj 23:49
Izzy: Wybacz, nie chciałem obrazić, wziąłem za dużo czegoś
25 maj 23:50
Izzy: Adamm a w pierwszym poście do mnie się zwróciłeś.
25 maj 23:50
Adamm: chyba czegoś właśnie nie wziąłeś
25 maj 23:50
Jerzy:
Adamm
Tutaj masz pojęcie pierwiatka "podwójnego".
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_kwadratowe
Zauważ również,że często zadania z trójmianu kwadratowego w swej treści zawierają
takie zdanie: ....." ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste" , co automatycznie musi
wykluczać sytuacje,
gdy ma dwa "jednakowe" pierwiastki.
Jeśli w zadaniu mamy dwa różne, to stawiamy warunek: Δ > 0
Jeśli w zadaniu mamy dwa pierwiastki, to stawiamy warunek: Δ ≥ 0
26 maj 10:10
jc: Przecież to "różne" jest tylko dla podkreślenia.
Co innego, gdyby to były na przykład dwie różne książki.
26 maj 10:35
Izzy: Ale i tak się nie przyzna do błędu
26 maj 15:04