równania
tomek: równania różnikowe ogólnie: mam takie pytanie bo napotkałem to już kilka razy,
a nie jestem po kursie analizy...
ogólny razys równań r. rozumiem ale czasami po lewej stronie pojawia sie np. x − x
0 (po
scałkowaniu)
zna ktoś ten zapis jak to sie nazywa gdzie poszukać inf na ten temat ?
25 maj 21:51
.: to jest dopiero na 3 roku kursu analizy
25 maj 22:25
tomek: ja to potrzebuje do prostych równań ... to jest tak ze ∫dx = x − x0 ?
25 maj 22:34
Adamm: ∫dx=x+c
gdzie c to stała
jest gotowy wzór
| | xn+1 | |
∫xndx= |
| +c przy czym n≠−1 a c to stała |
| | n+1 | |
tutaj n=0
25 maj 22:38