Geometria analityczna
365: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez dwa punkty M(2,−1,4) N(1,−1,5) i prostopadłej
do płaszczyzny x − 2y + z − 1=0
Obliczylem wektor MN=[−1,0,1] i mam też wektor płaszczyzny n=[1,−2,1]
Następnie mam obliczyć iloczyn tych dwóch wektorów?
Proszę o pomoc
25 maj 21:38
po prostu Michał:
iloczyn wektorowy zrob.
nastepnie podstaw do rownania plaszczyzny dowolny z punktow M lub N.
25 maj 22:03
po prostu Michał:
z iloczynu wektorowego pewnie otrzymasz cos w stylu [2,2,2]
wiec nasze rownanie Ax + By + Cz + D = 0
po podstawie [2,2,2] i np. punktu M czyli (2,−1,4)
D = ...
25 maj 22:06
365: no tak mój wyszedł [2,0,2] D=−12 czyli rówanie płaszczyzny wygląda tak 2x−2z−12=0
Jaki będzie kolejny krok?
25 maj 22:11
365: odp w ksiązce jest taka x+y+z−5=0
25 maj 22:13
po prostu Michał:
1) policz jeszcze raz bo cos nie gra
2) skoro wyszlo Ci 2,0,2 to czemu przy "z" masz minus?
25 maj 22:16
utem:

π płaszczyzna przechodząca przez MN i prostopadła do płaszczyzny
π
1: x−2y+z−1=0
v
→=[1,−2,1] wektor prostopadły do pł. π
1
v||π
n
→=[−1,0,1] x [1,−2,1]=[2,2,2] || [1,1,1]
π: 1*(x−2)+1*(y+1)+1*(z−4)=0
π: x+y+z−5=0
25 maj 22:19
365: miales racje iloczyn wektorowy jest równy [2,2,2] D=−10 i teraz po podstawieniu i skróceniu
wszstko
się zgadza. Dziękuję
25 maj 22:24