malagniezno: prosze o wyliczenie i wytlumaczenie w miare mozliwosci o co chodzi..

Dany jest zbior wszystkich funkcji f: {1,2,3}→ {1,2,3,4,5} Oblicz prawdopodobiensto tego
ze losowo wybrana funkcja z tego zbioru bedzie roznowartosciowa.
10 lis 16:53
b.: |Ω|=liczba możliwych funkcji jw. = 53 (dla każdego z 3 arg. mamy 5 możliwych wartości)
|A|=liczba f. różnowartościowych = 5*4*3 (wybieramy f(1) na 5 sposobów,
f(2) na 4 -- bo f(1) już jest ,,zajęte'', i f(3) na 3 sposoby)
pstwo = |A|/|Ω|
10 lis 17:47