zadania tekstowe
:3: 1. Do suszarni dostarczono pewna ilosc swiezych sliwek zawierajacych 88% wody. Po dwoch dniach
suszenia sliwki zawieraly 40% wody. Ile wazyly one na poczatku, jezeli po dwoch dniach
suszenia wazyly 44kg?
2. W pewnej liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest wieksza od cyfry jednosci. Jezeli te
liczbe podzielimy przez roznice pomiedzy cyfra dziesiatek a cyfra jednosci, to otrzymamy 16 i
reszte 3. Jezeli zas podzielimy przez sume jej cyfr, to otrzymamy 7 i reszte 6. Wyznacz te
liczbe.
Bardzo prosze o pomoc w powyzszych zadaniach, poniewaz kompletnie mi nie wychodza:((
25 maj 19:55
Maja: czyli z 44 kg 40%wody do 17,6kg
suche śliwki 0% wody to 26,4kg
a świeże z 88% wody to 65,12kg
25 maj 20:08
Maja: 83
8−3 =5 (83 − 3):5 = 16 /16x5 =80/ 8+3 =11 (83−6) /11 = 7 7x11=77 77+6= 83
25 maj 20:14
Janek191:
x > y
10 x + y − liczba dwucyfrowa
(10 x + y) : ( x − y) = 16, r 3
( 10 x + y ) : ( x + y) = 7, r 6
więc
10 x + y = 16 (x − y) + 3
i
10 x + y = 7*(x + y) + 6
zatem
16 x − 16 y + 3 = 7 x + 7 y + 6
9 x − 23 y = 3
9 x = 23 y + 3
Dla y = 3 jest x = 8
Ta liczba jest równa 83.
====================
25 maj 20:21