cięciwy
M: Cięciwy AB i CD przecinają się w punkcie E, kąt AEC = 60 stopni. Wiedząc, że AE = 6, CE = 4, ED
= 4
oblicz pole trójkąta AEC i pole trójkąta BED.
wydaje mi się, czy brakuje info do tego zadania o jakich cięciwach jest mowa

?
25 maj 19:43
Liczby R: Wiesz co to jest cieciwa okregu ?
Jesli nie to przeczytaj definicje .
25 maj 19:47
:3: 1. Do suszarni dostarczono pewna ilosc swiezych sliwek zawierajacych 88% wody. Po dwoch dniach
suszenia sliwki zawieraly 40% wody. Ile wazyly one na poczatku, jezeli po dwoch dniach
suszenia wazyly 44kg?
2. W pewnej liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest wieksza od cyfry jednosci. Jezeli te
liczbe podzielimy przez roznice pomiedzy cyfra dziesiatek a cyfra jednosci, to otrzymamy 16 i
reszte 3. Jezeli zas podzielimy przez sume jej cyfr, to otrzymamy 7 i reszte 6. Wyznacz te
liczbe.
Bardzo prosze o pomoc w powyzszych zadaniach poniewaz kompletnie mi nie wychodza:((
25 maj 19:50
Omikron:

α=60
o
Trójkąty AED i CEB są podobne (zastanów się dlaczego).
W takim razie stosunki odpowiednich boków są równe. Oblicz |BE|, a potem skorzystaj ze wzoru
| | 1 | |
P= |
| ab*sinx (gdzie x jest kątem pomiędzy bokami a i b). |
| | 2 | |
25 maj 19:55
M: a no tak, musi być okręgu a mogę prosic o pomoc w wyliczeniu?
25 maj 19:57
M: dzięki!
25 maj 19:57
Inteligent:

AE = 6
CE = 4
ED = 4
∡DEB = 60
25 maj 19:58
Omikron: Złe oznaczenia ustawiłem, bo kąt AEC jest równy 60 stopni. Zamień A i B miejscami
25 maj 19:58
M: E wyszło 16/6
Pole trójkąta AEC 6√3
pole trójkąta BED (8√3)/3
ktoś liczył?
25 maj 20:10
Mila:
M − dobrze.
25 maj 20:53