matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W trapezie
Izaaa.m:
W trapezie równoramiennym ABCD (|AD|=|BC|) miary kątów przy ramieniu różnią się o 46°. Wyznacz miary kątów trapezu
25 maj 19:13
Liczby R:
α+β= 180
o
β−α= 46
o
⇒β= 46
o
+α α+α+46
o
=180
o
2α= 180
o
−46
0
2α= 134
o
⇒α= 67
o
β= 46
o
+α= dokoncz
25 maj 19:46
Omikron:
a,b − kąty trapezu a+b=180
o
− z własności trapezu b−a=46
o
− podane w treści Wystarczy rozwiązać ten układ równań.
25 maj 19:46