prosze o pomoc.
Mateusz:

Małe pytanko.
Czy jeśli parabola znajduje się tak jak na rysunku nad osią X lub pod, ale jej nie dotyka , ani
nie przecina to X€ do zbioru pustego?
I pytanie nr 2
(x−3)
2 ≥)0
X0=3
Parabola styka się swoim wierzchołkiem z punktem 3 na osi x, i teraz pytanie , jak mam to
poprawnie zapisać?
X∊R \{3} − X należy do liczb rzeczywistych poza 3
czy X∊{3}
Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
25 maj 18:51
Jolanta: x∊R
25 maj 18:53
Mateusz: @Jolanta chodzi Ci tutaj o moje pierwsze pytanie tak?
25 maj 18:54
Jolanta: Tak
25 maj 18:56
po prostu Michał:
jesli piszesz x ∊ ... to masz na mysli dziedzine, a dziedzina paraboli to zbior liczb
rzeczywistych.
Prawdopodobnie masz na mysli przyklad, ze kiedy np. nierownosc jest spelniona
przez zbior liczb rzeczywistych, to wtedy tak, parabola jest nad osia, jesli nierownosc
jest ostra (<, >) lub dotyka w jednym miejscu os OX (nierownosc nieostra ≤ , ≥)
Zatem do pytania nr 2
(x−3)2 ≥ 0
to ta nierownosc jest spelniona dla wszystkich liczb rzeczywistych, nawet dla x=3
gdyz (3−3)2 = 0 2 = 0 , a 0 ≥ 0.
25 maj 18:56
Jolanta: Ale w 2) także
25 maj 18:57
Mila:

To zależy od pytania.
1) (x−3)
2 ≥0 dla x∊R
2) (x−3)
2≤0 dla x=3
3) (x−3)
2<0 brak rozwiązań
( niektórzy piszą x∊∅, ale to wg mnie błędny zapis, bo jak może coś należeć do zbioru pustego)
4) (x−3)
2>0 x∊R\{0} albo zapis:
x∊(−
∞,3)∪(3,
∞)
25 maj 18:59
Mateusz: Czyli jak podpiszę rysunek w takim przykładzie X∊R , to nauczyciel nie powinien się do niczego
przyczepić , tak?
25 maj 19:00
Jolanta:
25 maj 19:00
Mateusz: Dziękuję wszystkim , za odpowiedzi. Pozdrawiam
25 maj 19:01
Jolanta: W tym przypadku (x−3)2 ≥0 czyli y≥0 dla x ∊R
25 maj 19:02
Mateusz: Jeszcze jedno , sorka , że zawracam głowę.
Jeśli jest przykład : −5≥(x−2)2 to piszę , że brak rozwiązania i tyle tak? Jak wyglądałby
ewentualny rysunek do tego przykładu?
25 maj 19:06
Jolanta:
25 maj 19:13
Jolanta: Brak rozwiazan ponieważ nie ma y ≤0
25 maj 19:14
Mateusz: @Jolanta, dziękuję
25 maj 19:15
Jolanta: A jeśli chodzi o zapis
−5≥ (x−2)2
0≥ (x−2)2+5
25 maj 19:16
Mateusz:

A czy mogłabyś Mi pomóc jeszcze w tym ?
W sensie , czy dobrze robie:
A)x
2≥0 x∊R Parabola w skierowana w górę.
B)x
2≤0 x∊R parabola skierowana w dół
−x
2≥0 i tutaj nie wiem
25 maj 19:21
po prostu Michał: skoro x2 to parabola skierowana w gore
skoro −x2 to w dół.
25 maj 19:22
AiO:

B −zle
x
2≤0 dla x=0
25 maj 19:23
po prostu Michał:
A) x2 ≥ 0 −−> parabola skierowana w gore, x ∊ R
B) x2 ≤ 0 −−> parabola skierowana w gore, jedyna liczba spelniajaca nierownosc to x=0
(bo patrzymy ponizej osi OX bo ≤ 0)
C) −x2 ≥ 0 −−> parabola skierowana w dół, patrzymy kiedy jest powyzej osi OX (bo ≥ 0)
i sie zgadza tylko dla x=0
25 maj 19:23
Jolanta: o tym jak parbola ma ramiona decyduje znak przed x2
y=−3x2 w dól
y=5x2 w góre
25 maj 19:24
Jolanta: Moze Ci sie przyda
parabola moze byc przesunieta w bok ale takze w góre i w dól
postac kanoniczna pokazuje nam te przesuniecia y=a(x−p)2+q p=xw q=yw
y=2(x−3)2−5 parabola y=2x2 ma wierzchołek W(3,−5) czyli została przesunieta o 3
jednostki w prawo i 5 w dół
25 maj 19:29