układy rownan
luki: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
{ y= x2
{ y= |x| + 2
Doszedlem do wniosku, ze:
x2=|x|+2
x2−|x|−2=0
1) x≥0 2) x<0 I co dalej?
25 maj 17:24
Adamm: Δ=9
|x|=2
x=−2 lub x=2
25 maj 17:26
Eta:

graficznie:
y=x
2
y=|x|+2
Odp:
(2,4), (−2,4)
25 maj 17:33
luki: a mi wyszlo ze x=1 lub x=−1
25 maj 17:35
Adamm: to pokaż obliczenia jak chcesz
25 maj 17:37
luki: przy 1) x≥0
x1 = −2 wiec to jest sprzecznosc
x2=1
przy 2) x<0
x1= −1
x2= 2 wiec to jest sprzecznosc
25 maj 17:37
luki: dobrze mysle?
25 maj 17:37
Eta:
Źle myślisz
25 maj 17:38
Adamm: patrz na rysunek
ja się mogę pomylić, Eta się może pomylić, program się nie pomyli
25 maj 17:39
luki: w zadaniu jest wyraznie napisane, ze "algebraicznie"... rysunek spoko, ale na sprawdzianie bede
musial tak i tak a nie wiem jak zrobic algebraicznie.
25 maj 17:42
Adamm: jeśli nie pokażesz swoich obliczeń to ja nie jestem jasnowidzem
25 maj 17:44
Eta:
Napisałeś wyraźnie : "rozwiąż algebraicznie i graficznie"
25 maj 17:44
Eta:
N[Adamm]] rozwiązał algebraicznie ..... pozostawił Tobie dokończenie.....
Ja rozwiązałam graficznie
I mamy te same wyniki
Wniosek ................................. podaj sam
Odp: x=... i y=.... lub x= .... i y=....
25 maj 17:46
luki: ale napisalem tez "algebraicznie" a pomocy w tym sie nie doczekalem...
juz pokazuje obliczenia:
x2 − |x| − 2 = 0
1) x≥0
x2 + x − 2 = 0
Δ=9
x1= −1−3/2 = −2 i to jest sprzecznosc bo −2 nie jest ≥ 0
x2= −1+3/2 1
2) x<0
x2 − x − 2 = 0
Δ=9
x1= 1−3/2= −1
x2= 1+3/2 = 2 i to jest sprzecznosc bo 2 nie jest < 0
Ja tak to rozumiem, na lekcjach robilismy podobnie i jakos wychodzilo.
25 maj 17:48
Adamm: no i masz swój błąd
x≥0 ⇒ |x|=x ⇒ x2−|x|−2=x2−x−2
25 maj 17:49
Eta:
dla x≥0 otrzymujesz: x2−x−2=0 ( i tu masz błąd)
teraz dokończ.........
dla x<0 otrzymujesz : x2+x−2=0 ( też błąd)
popraw obliczenia i dokończ......... podając odpowiedź
25 maj 17:51
Adamm: reszta jest w porządku
oczywiście poza brakiem nawiasów
(−1−3)/2≠−1−3/2
strasznie dużo osób choruje na tą przypadłość
25 maj 17:52
Adamm: aż pomyśleć że większość zadań wstawia jedna i ta sama osoba
25 maj 17:53
Eta:
Trzeba wziąć "matematyczny antybiotyk"
25 maj 17:53
luki: dlaczego przy x≥0 jest x2 − x −2 =0 a nie x2 +x... ?
25 maj 17:54
Eta:
dla x≥0
−|x| = −(+x)= −x
dla x<0
−|x|= −(−x)= +x
25 maj 17:55
Adamm: jeśli x≥0 to −|x|=−x
a nie −|x|=x
25 maj 17:55
Eta:
@luki
Czy już teraz jasne?
25 maj 17:57
luki: czyli jak np. mam rownanie x2 + 7x + 6 = 0
to x≥0
x2 + 7x + 6 = 0 jest zle?
25 maj 17:58
luki: 7|x|*
25 maj 17:58
Eta:
Teraz dobrze , bo masz + przed |x|
ale gdyby było: x2−7|x|+6=0
to dla x≥0 jest: x2−7x+6=0
zaś dla x<0 jest x2+7x+6=0
Pojąłeś już?
25 maj 18:00
luki: nie
25 maj 18:04
luki: chodzi o to, ze do x≥0 wstawiamy w takiej postaci jakiej mamy a dopiero przy x<0 zmieniamy
znak?
25 maj 18:05
Adamm: chyba
25 maj 18:11
luki: czyli?
25 maj 18:13
Adamm: to taka przyprawa
25 maj 18:14
AiO: A chyba to pchla po jajkach
Raz chyb na jedna , raz chyb na drugie .
Luki postepujesz zgodnie z definicja (patrz 18 : 05
25 maj 19:15