prawdopodobieństwo
Maryla27: Losujesz 2 cyfry ze zwracaniem zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9}. Jeśli co najmniej jedna z dwóch cyfr
jest nieparzysta i mniejsza niż 5, jakie jest prawdopodobieństwo, że suma dwóch cyfr jest
mniejsza niż 5?
25 maj 16:04
Qulka:
AnB = {(1,1),(1,2),(1,3),(2,1),(3,1)}=5
B={11,12,13,14,15,16,17,18,19,31,32,33,34,35,36,37,38,39,21,41,51,61,71,81,9
1,23,43,53,63,73,83,93}=32
25 maj 16:13
Maryla27:
Nie wiem jak można z tych zdarzeń zapisać słownie iloczyn.
AnB − " co najmniej jedna z dwóch cyfr jest nieparzysta i mniejsza od 5 i suma dwóch cyfr jest
mniejsza niż 5"
Jakiś dziwny.
25 maj 16:44
Qulka: dobrze zapisane
i dlatego wypada z niego np przypadek (2,2) a pasują obie nieparzyste 1i3
25 maj 16:48
Maryla27: Bardzo dziękuję.
25 maj 17:09