:(
halo: Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest 2 razy większe
od pola jego podstawy.
Oblicz kosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
Obliczyłam, że h=a
Niestety nie wiem co dalej
25 maj 11:25
Jerzy:

Najpierw oblicz krawędź k.
Potem z rysunku oblicz cosα.
d − połowa przekatnej podstawy
25 maj 11:31
Jerzy:

To rysunek do policzenia krawędzi k.
25 maj 11:34
halo: Nie wiem jak to zrobić
25 maj 11:38
Jerzy:
k − policz z tw. Pitagorasa.
25 maj 11:40
halo: Wiem, że z pitagorasa ale nadal nie umiem
25 maj 11:42
Jerzy:
| | a | | h | |
h2 + ( |
| )2 = k ⇔ h2 + ( |
| )2 = k ... i oblicz k. |
| | 2 | | 2 | |
25 maj 11:44
Jerzy:
Oczywiście tam ma być: k2
25 maj 11:44
halo: h2:2=k
tak?
25 maj 11:47
25 maj 11:50
halo: √5h:2=k2?
25 maj 11:53
Jerzy:
Przecież pierwiastkujesz obustronnie.
25 maj 11:54
halo: No taaak. Dobra, jestem za głupia na takie zadania po prostu
25 maj 11:55
Jerzy:
...teraz licz cosα
25 maj 11:56
halo: √2:√5?
25 maj 12:05
Jerzy:
Tak, tylko usuń niewymierność z mianownika.
25 maj 12:11
halo: Okej, dziękuję
25 maj 12:11