ciągłość funkcji
Hanna: Dla jakich wartości parametru a funkcja jest ciągła w x0, jeżeli
f(x) =
{2+a, x<0
{4x2+1, x≥2
x0=2
lim x−>2−(2+a)=2+a
lim−>2+(4x2+1)=17
2+a=17
a=15
Czy dobrze?
Proszę o pomoc
25 maj 08:56
Jerzy:
A co się dzieje w przedziale: <0;2) ?
25 maj 09:00
Hanna: przepraszam tam miało być
f(x)=2+a dla x<2
i to jest f. stała, to nie liczymy granicy
25 maj 09:04
Jerzy:
Teraz jest dobrze .
25 maj 09:06
Hanna: Czy liczymy granicę dla 2+a ?
Dziękuję
25 maj 09:07
Jerzy:
Dla formalności: limx→2−(2 + a) = 2 + a
25 maj 09:10
Hanna: Jeszcze raz dziękuję
25 maj 09:11