Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie?
kuba: ∫sin(11x) + cos(12x)
24 maj 23:17
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
− |
| cos(11x) + |
| sin(12x) + C |
| | 11 | | 12 | |
24 maj 23:18
kuba: ale jak? jest jakiś wzór na to?
24 maj 23:21
Godzio:
| | 1 | |
∫sin(ax)dx = − |
| cos(ax) + C |
| | a | |
| | 1 | | 1 | |
bo ( − |
| cos(ax) + C)' = − |
| * (−asin(ax)) + 0 = sin(ax) |
| | a | | a | |
(analogicznie cos(ax) )
24 maj 23:22
Adamm: | | 1 | |
∫f(x)dx= F(x)+c to ∫f(ax)dx= |
| F(x)+c |
| | a | |
∫f(x)+g(x) dx = ∫f(x)dx+∫g(x)dx
∫sinxdx=−cosx+c
∫cosxdx=sinx+c
24 maj 23:23
Adamm: napisałem źle
| | 1 | |
∫f(x)dx=F(x)+c to ∫f(ax)dx= |
| F(ax)+c |
| | a | |
24 maj 23:24
Eta:
I masz tu
Godzio
przykład "młodego talentu"(Adamm) , który
opanował nasze forum na całe dni i noce
24 maj 23:27
Godzio: Maturzysta czy student? Całki śmiga to chyba już wyższy poziom!?
24 maj 23:28
Adamm: proszę mnie nie obgadywać
24 maj 23:30
Mila:
Adamm to enigma. I nie wolno o status quo pytać , bo to go mocno irytuje
24 maj 23:30
Eta:
Podobno maturzysta .... tak jak ja na przyszły rok
24 maj 23:31
Godzio: Ahh, to nie wypytuje − jeszcze mi się dostanie
24 maj 23:31
Eta:
Musi się jeszcze tylko nauczyć "pokory" , bo to w dzisiejszych czasach ważniejsze od wiedzy !
24 maj 23:33
Godzio:
Postaram się wpadać wieczorkami od czasu do czasu, to się przyjrzę

A tym czasem trzeba iść spać, rano smutny obowiązek pójścia do pracy

Dobranoc!
24 maj 23:34
Mila:
Dobranoc

To miło, że wpadłeś, może forum wróci do dawnej świetności.
24 maj 23:36
Eta:
Miłych snów
24 maj 23:37