wyznacz ekstrema lokalne funckji
Michał: Mam zadanie wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
f(x,y)=x2+4y2−24xy
Proszę o rozwiązanie, bym mógł zobaczyć, czy dobrze zrobiłem.
24 maj 22:53
Michał: Znaczy się jeżeli można to krok po kroku, bo wiem, że gdzieś źle zrobiłem, ale nie wiem gdzie.
24 maj 22:55
jc:
f = (x−12y)2 − 140 y2
W żadnym punkcie nie ma ekstremu.
24 maj 23:36
Michał: A można bardziej opisowo?
24 maj 23:56
Adamm: fx=2x−24y
fy=8y−24x
punkt podejrzany to x=0, y=0
fxx=2, fyy=8, fxy=−24
D=2*8−242<0
punkt (0; 0) jest punktem siodłowym
25 maj 00:12