Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (2,-5/2), której odległość...
yes: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (2,−5/2), której odległość od punktu (2,4)
jest równa
√13.
Mam problem z tym zadaniem.
Mam dane, które jasno wskazują, że trzeba skorzystać ze wzoru na odległość punktu od prostej,
ale nie wiem jak wyznaczyć prostą, gdyż mam tylko jeden punkt. Początkowo próbowałem dla wzoru
ogólnego Ax + By + C = 0 podstawić punkt, prze który przechodzi prosta tzn. (2,−2 1/2), z
którego wychodziło 2x−2
12y+C=0, jednak po podstawieniu do wzoru
| | Ax + By + C | |
d = |
| w mianowniku wychodzi dziwny ułamek i nie wiem czy punkt C |
| | √A2 + B2 | |
mam zostawić jako C czy wyznaczyć go z równania prostej.
Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem?
24 maj 22:44
Godzio:
| | 5 | |
Prosta przechodzi przez punkt (2, − |
| ) |
| | 2 | |
y = ax + b
| | 5 | | 5 | |
− |
| = 2a + b ⇒ b = − |
| − 2a |
| | 2 | | 2 | |
stąd równanie prostej:
Przekształcamy na równanie ogólne:
Odległość od punktu (2,4)
6.5 =
√13a2 + 13
Kończ
24 maj 22:55
Eta:
"kończ Waść" .......
24 maj 23:03
Godzio:
Dobry wieczór Eta
24 maj 23:07
Eta:
Dobry ..
Godzio
Jak tam ? Męczysz studentów?
24 maj 23:10
Mila:
Zapomniałeś o nas!
24 maj 23:11
Godzio: A wszystko fajnie, mam już umowę na czas nieokreślony, niestety w banku, a nie szkole, ale cóż
zrobić

Studentów będę (mam nadzieję) w przyszłym semestrze. W tym miałem mieć 3 grupy, jednak zapisało
się coś koło 17 osób, a grupę otwierali jak było ponad 20 (dokładnie nie wiem ile). Więc w tym
semestrze odpoczynek − ale nie narzekam na brak czasu (korepetycje

). A jak u Ciebie? Brydż,
nalewka i chałwa

?
24 maj 23:13
Godzio:
Nie zapomniałem, wpadam czasami, rzadko bo rzadko, ale się staram... Mam strasznie mało czasu
24 maj 23:13
Godzio:
Zastąpiły mnie tutaj jakieś młode talenty

?
24 maj 23:15
Eta:
Jak będziesz
emerytem to nadrobisz czas
24 maj 23:15
Godzio: Haha, marzę o emeryturze, już się w życiu napracowałem
24 maj 23:16
Eta:
24 maj 23:18
Godzio:
Nigdy nie zapomnę jak nie mogłem tego pojąć

Takich rzeczy się nie zapomina!
24 maj 23:19
24 maj 23:19
Godzio:
Maturę za rok sobie napiszę to będę wpadać na nauki, muszę poprawić te moje marne wyniki...
24 maj 23:20
Eta:
Eta...mmmmm ... do czego Ci to potrzebne?
24 maj 23:22
Godzio:
Dla własnej satysfakcji, ale jeszcze nie jest to przesądzone

Jeszcze napiszę gorzej i dopiero wstyd będzie...
24 maj 23:24
yes: Dziękuje
24 maj 23:25
Mila:
Odradzam: Lepiej zająć się czym innym, nie cofamy się, idziemy do przodu.
24 maj 23:26
Godzio: Taaak, teraz kredyt mieszkaniowy na 30 lat
24 maj 23:27
Eta:
Dobrzy "teściowie" spłacą
24 maj 23:28
Godzio: Ostatnio zmieniłem priorytety, chciałem budować dom, ale jednak będzie mieszkanie, a hajsy
wrzucę w samochód, marzy mi się nowy z salonu

Może nie dorówna Twojemu mercedesowi, ale
będzie spełnieniem marzeń
24 maj 23:30
Eta:
Hehe

Zmieniłam ostatnio merola ........ na Audi
24 maj 23:35
Jolanta: A mozecie spojrzec na zadanie Lokaresa .?
24 maj 23:46
Kacper:
Godzio jak jesteś tak rozrzutny, to możesz mnie pożyczyć
25 maj 18:37
Mila:
Dobry zwyczaj nie pożyczaj − dotyczy obie strony.
25 maj 18:52